Επούλωση

Η παγκόσμια αγορά φροντίδας τραυμάτων περιλαμβάνει τόσο παραδοσιακά προϊόντα όπως τα επιθέματα, καθώς και προηγμένα τεχνολογικά προϊόντα όπως υποκατάστατα δέρματος, συσκευές θεραπείας και αυξητικοί παράγοντες. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια μετατόπιση από τη χρήση των παραδοσιακών επιθεμάτων στις προηγμένες θεραπείες στοχεύοντας στη συνολική ίαση του έλκους. Τα επιθέματα είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα, αλλά θεωρούνται «παθητικά» καθώς δεν ενεργοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του τραύματος αλλά η βασική λειτουργία τους παραμένει στο να απορροφούν το εξίδρωμα.

Για να θεραπεύσει τα τραύματα ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται να δημιουργήσει νέους ιστούς χρησιμοποιώντας τις δικές του φυσικές πηγές και φυσιολογικές λειτουργίες.

Ο ρόλος του κολλαγόνου στην επούλωση τραύματος

Το κολλαγόνο είναι μία εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη αφού αποτελεί το κύριο δομικό στοιχείο του ανθρωπίνου σώματος και γι’αυτό βρίσκει ευρεία εφαρμογή στον ιατρικό τομέα, σε περιπτώσεις όπως η αποκατάσταση ιστών, η θεραπεία χρόνιων ελκών, εγκαυμάτων και αισθητικών επεμβάσεων.

Η πολλαπλή δράση του κολλαγόνου στην επούλωση ιστών

Λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του και των ποικίλων λειτουργιών του στον ανθρώπινο οργανισμό, το κολλαγόνο επιλέγεται συχνά για χρήση στην αποκατάσταση των ιστών ώστε να υπάρχει υποστήριξη της δομικής ακεραιότητας, της κυτταρικής διήθησης και της επούλωσης των τραυμάτων.