Χρόνια τραύματα (Δερματικά έλκη)

Κύρια συμπτώματα των δερματικών ελκών

  • Ανοιχτή πληγή στο δέρμα, στο οποίο πλέον δεν υπάρχουν στιβάδες
  • Ερυθρότητα γύρω από την πληγή
  • Εκτεθειμένος μυς, τένοντας ή οστό

Αιτίες

Ανάμεσα στα πολλά είδη δερματικών ελκών και με βάση την αιτία που τα προκαλεί, ως κυριότερα διακρίνονται τα:

  • Τα αγγειακά έλκη που προκαλούνται από τη μείωση της ροής του αίματος και επηρεάζουν τα κάτω άκρα
  • Τα έλκη πίεσης που προκαλούνται από υπερβολική πίεση πάνω στο δέρμα, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος

Αμφότερα παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα όπως ερεθισμένο κόκκινο δέρμα με φλύκταινες, φαγούρα ή πόνο και ανοιχτές πληγές.

Στάδια του Δερματικού Έλκους

Τα έλκη ταξινομούνται στα 4 παρακάτω στάδια:

  • Στάδιο 1: Η πληγή δεν είναι ακόμα ανοιχτή. Το δέρμα μπορεί να πονάει, εμφανίζεται εξέρυθρο και συχνά έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία της φυσιολογικής. Μπορεί η αίσθηση του σημείου με τη βλάβη να είναι πιο σφιχτή ή πιο μαλακή από την γύρω περιοχή.
  • Στάδιο 2: Το δέρμα ανοίγει, σχηματίζεται έλκος, το οποίο είναι συνήθως επώδυνο. Η πληγή επεκτείνεται σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Μπορεί να μοιάζει με φλύκταινα ή ένα ρηχό κρατήρα στο δέρμα. Μερικές φορές αυτό το στάδιο μοιάζει με φλύκταινα γεμάτη με καθαρό υγρό.
  • Στάδιο 3: Η πληγή χειροτερεύει και εκτείνεται μέσα στον ιστό, κάτω από το δέρμα, σχηματίζοντας ένα μικρό κρατήρα. Το λίπος μπορεί να διαφαίνεται, αλλά όχι οι μύες, οι τένοντες ή τα οστά.
  • Στάδιο 4: Η πληγή είναι πολύ βαθιά, φθάνοντας σε μύες και οστά και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Μπορεί να προκύψει βλάβη σε βαθύτερους ιστούς, τένοντες και αρθρώσεις.

Από τα χρόνια δερματικά έλκη, τo έλκos διαβητικού ποδιού παρουσιάζει την μεγαλύτερη συχνότητα.

Annual Reports, SEC Filings, Wound Healing Society, Association for the advancement of Wound Care (AAWC), European Wound Management Association, Eucomed Advanced Wound Care Sector Group (AWCS), American Professional Wound Care Association (APWCA), National Alliance of Wound Care (NAWC), Canadian Association of Wound Care, Japan Society for Surgical Wound Care, Australian Wound Management Association Inc, International Wound Journal, Journal of Wound Care, Expert Interviews, and MarketsandMarkets Analysis.

Διαβητικό πόδι

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην εποχή μας είναι ένα ολοένα διογκούμενο ιατρικό πρόβλημα, και μαζί του έχει αυξηθεί ο κίνδυνος και η συχνότητα των επιπλοκών του. Τα προβλήματα που εμφανίζονται στον άκρο πόδα του διαβητικού ασθενούς («διαβητικό πόδι») είναι από τις πιο επίφοβες επιπλοκές. Η ανεπιθύμητη αλλά πιθανή κακή κατάληξη στο «διαβητικό πόδι» είναι ο ακρωτηριασμός, που επιφέρει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, ταυτόχρονα με σημαντικές κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν προηγηθεί φαινόμενα από την μικροαγγειοπάθεια και την τοπική υποξία , πολύ συχνά εμφανίζεται έλκος που δεν επουλώνεται. Το έλκος στο «διαβητικό πόδι» δεν εμφανίζεται αυτόματα, αλλά ξεκινά με τον ίδιο μηχανισμό τραυματισμού, αυτού που περνά απαρατήρητος από τον ασθενή. Η τελική αιτία μπορεί να είναι τα κακά υποδήματα, βάδιση χωρίς υποδήματα, ξένο σώμα εντός του υποδήματος ή έγκαυμα από καυτό νερό. Το προσβεβλημένο από λοίμωξη πόδι δεν έχει την αντίστοιχη αίσθηση του πόνου λόγω της νευροπάθειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Eάν το έλκος στο διαβητικό πόδι επιμολυνθεί, ο συνδυασμός με τη λοίμωξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του άκρου ή ακόμα και την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Επιδημιολογία

Οι επιπλοκές του «διαβητικού ποδιού» εμφανίζονται πιο συχνά σε άνδρες άνω των 60 ετών. Η δια βίου πιθανότητα κάποιος ασθενής με διαβήτη να εμφανίσει έλκος στο πόδι, αναφέρεται να φτάνει το 25% – 1 στους 4 δηλαδή ασθενείς με διαβήτη εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έλκος. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασθενείς κάθε έτος υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό άκρου. Αυτό σημαίνει πως κάθε 30΄΄ ένας ακρωτηριασμός άκρου γίνεται παγκοσμίως εξαιτίας κυρίως του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το Vergenix™ FG αποτελεί μια νέα προοπτική στην επούλωση των χρόνιων ελκών.